Starta bolag – olika företagsformer

starta företag bolagSka man starta bolag finns det flera olika företagsformer att välja mellan. De vanligaste är enskild verksamhet, aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening.

Vill man starta bolag själv är det antingen enskild verksamhet eller aktiebolag man ska välja, då de andra kräver minst två eller tre personer till.

Aktiebolag kräver ett kapital på minst 50000, medan enskilt bolag inte kräver något kapital, men man blir däremot ansvarig själv för företagets ekonomi. Det är alltså enda formen där man inte är en juridisk person.

Är man däremot fler på att starta bolag, kan man välja alla utom enskild verksamhet, eller ekonomisk förening – om man bara är två.

Ska man starta bolag ska man tänka på att välja den form som passar en, då det kan vara olika från företag till företag. Alla utom den enskilde verksamheten måste också registreras, och vill man ha namnskydd måste man registrera enskild verksamhet också.

Att starta bolag kan både vara spännande och läskigt, speciellt om det är första gången. Men det finns hjälp att tillgå, och mallar som förklarar exakt vad varje företagsform innehåller.

Säkrast är ett aktiebolag, men det är också därför det har en så hög kapitalinsats. Är man minst tre är en ekonomisk förening något att fundera på.