Från vision till produkt

Till att börja med
Trots att varenda hemsida är uppbyggd av programmerade koder i olika format finns det många som arbetar även utanför skärmens pixlar. De flesta börjar faktiskt att helt enkelt skissa med papper och penna. När man skall skapa en hel hemsida från en blank bakgrund krävs en god idé att ställa sig på. Idén kommer med tiden att bearbetas och förbättras, men i början trängs vanligen många tankar i huvudet på en och samma gång. Då är det både enkelt och smidigt att börja på det här sättet.

Dumpa
När den första skissen är klar är det dags att göra en dump. En dump är en bildversion i datorn som reflekterar den tänkta idén. Dessa skapas i olika bildredigeringsprogram, vanligen Photoshop, och ligger sedan till grund för den kommande hemsidans utseende och layout. När dumpen är färdig påbörjas kodningen.

Förkunskaper
För att kunna koda en hemsida krävs det god förkunskaper. Många ämnen är hyfsat enkla att lära sig på egen hand genom att titta, gissa och testa. Naturligtvis är detta möjligt även inom webbdesign, men just här tar det i regel otroligt lång tid och kräver därför ett extremt tålamod. Inom ämnet ingår nämligen fler olika metoder och kodspråk för hur en enda kort kod skall konstrueras. Addera till detta det faktum att flera tusen rader kod ofta krävs för en enda hemsida.

Viktiga delar
En stilig hemsida skall vara läsbar, användarvänlig och anpassad till dess målgrupp. Oavsett om hemsidan är ägnad för försäljning, en musikgrupp, en tidning, en blogg eller något annat är det viktigt att sidan gör ett gott första intryck. Utan ett sådant kommer besökarna aldrig klicka sig vidare och kunna se allt vad som erbjuds. En del gratissidor erbjuder användare som önskar sin egen hemsida men saknar designkunskapen att styra över en egen sida under deras domän. Sådana sidor är färdigdesignade från början men det går ofta att redigera de simplaste delarna manuellt. Detta är ett utmärkt sätt att testa sig fram om man så önskar.

Flera verktyg
För att skapa en ordentlig hemsida används både HTML, CSS och iQuery. HTML kallas den kodning som bygger upp hela hemsidan och därmed utgör dess stöttepelare. Inom HTML-kodning finns mängder av alternativ och ordningsföljder som krävs goda kunskaper kring när en välanpassad hemsida skall skapas. CSS-koder ingår antingen helt eller infogat i ett HTML-dokument. Dessa koder används för att reglera funktioner som behandlar utseendet i HTML-koden. Slutligen används iQuery eller motsvarande för att tillåta och möjliggöra animationer och andra mer avancerade tillägg.